De Zandstuve

Op zoek naar geluk

Tegenwoordig zijn we met z’n allen volop op zoek naar geluk. Want het is inmiddels niet onbekend dat een ongelukkig leven desastreuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Ongeluk is het nieuwe roken en andersom geldt ook: geluk leidt tot gezondheid en een kwalitatief beter leven.

Een kant en klaar antwoord tot een ‘gelukkig’ leven is er niet. Die ga ik ook niet proberen te geven. Maar ik heb de afgelopen jaren ervaren dat goed in je vel zitten een groot effect heeft op je productiviteit en werkzaamheden en vice versa. Goed in je vel zitten zit ‘m voor mij in een balans tussen werk en privéleven. En hoewel je geen controle hebt op alles in je leven, is het best mogelijk om een sturing te geven aan bepaalde werk gerelateerde ontwikkelingen. In deze blog vertel ik hoe.

De appreciative Inquiry

Klinkt moeilijk, maar dat valt best mee. Organisaties zijn vaak geneigd om te denken vanuit pijnpunten en gooien daar een probleemanalyse op los. Vervolgens wordt vanuit deze analyse gekeken naar een oplossing. Dit kan hele goede perspectieven bieden, maar waarom niet eens vanuit een waarderende benadering denken? Met deze denkwijze geef je antwoord op de vraag hoe je je organisatie kunt laten groeien. Door te kijken naar de kracht en sterke eigenschappen van de organisatie creëer je kansen en mogelijkheden. Het geeft een kijkje in het gewenste toekomstperspectief. Probeer het maar eens tijdens een brainstormsessie!

Stilstaan is niet altijd achteruitgang

Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik altijd in beweging ben. Mijn brein zit continu vol ideeën die ik het liefst gister nog uitvoerde. Maar bewust stilstaan en terugkijken op wat je hebt bereikt, waar je nu staat en echt waarde aan hecht, zorgt vaak voor een heldere kijk op dingen en voorkomt dat je jezelf voorbij loopt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want jezelf dwingen om even stil te staan bij zaken in tijden van drukte en stress is ontzettend lastig. Mijn wekelijkse Yogasessie helpt hier dan ook enorm bij.

Wees flexibel

Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat te maken met tegenslagen. Ideeën die niet verder komen, tegenslagen in de privé sfeer of samenwerkingen die niet gaan zoals gehoopt. Soms hebben deze hindernissen te maken met de manier waarop we ze in een bepaald kader hebben geplaatst. Heldere doelen stellen zijn daarom belangrijk, maar de kunst is om flexibel te denken en om keuzes te maken. Probeer ‘tegenslagen’ om te buigen in een perspectief zodat het een succes wordt.

Zo was het overnemen van De Zandstuve nooit mijn doel. Ik had een goede baan in Amsterdam en voelde me daar erg thuis. Op een gegeven moment werd ik geconfronteerd met mijn zieke vader. Hij overleed twee jaar later aan de gevolgen van kanker. Ik heb geen moment getwijfeld om terug te gaan, want het familiebedrijf moest door. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en hebben we samen met de familie en medewerkers de Zandstuve naar een nog hoger niveau getild.

Werk en privé

Tja, de struggle van het leven als je het mij vraagt! Als ondernemer is het heel makkelijk om jezelf te bedolven in werk. Onze to-do’s lijstje houden namelijk nooit op. Maar niemand wil terug kijken op het leven en alleen maar afgevinkte to-do lijstjes zien. Dus: bepaal wat écht belangrijk is, schrap de rest of besteed het uit en plan dat leuke feestje, familie uitje of romantische avond uit met je geliefde.

Acceptatie

Zoals ik in het begin al schreef: je kunt niet over alles in je leven controle hebben. Soms lopen dingen nou eenmaal zoals ze lopen. Ook dat is oké. Ik had voorheen nogal eens de neiging om me vast te klampen aan zaken die beïnvloed werden door externe factoren. Iets met trekken aan een dood paard. Niets zo frustrerend en stressvol als dat! Soms zit er niets anders op dan de situatie te accepteren zoals die is. En acceptatie zorgt voor vooruitgang, productiviteit en tijd om op zoek te gaan naar ons geluk. Is het cirkeltje weer rond.